Meny

Klädkoder - dresscodes

Klädkodernas betydelse – vad har jag på mig och när?

(På engelska; dresscode)

Klädkodernas syfte är att meddela gästerna på vilken nivå festen är, alltså på vilken nivå kläderna bör vara. Detta för att inte någon ska komma i frack medan någon annan bär mörk kostym, vilket är en skillnad i klädsel som ingen skulle känna sig bekväm med. Att skriva en klädkod innebär inte att man vill styra vad gästerna bär, utan för att underlätta för dem. Att ha en inbjudan med klädkod skapar en bra grund för en lyckad tillställning, då detta ger en god gemenskap bland värdfolk och gäster. När man bjuder in till sammankomst och bestämmer sig för en klädkod är det viktigt att man använder sig av en välkänd sådan som alla vet innebörden i. Undvik att skapa egna då detta enbart gör gästerna förvirrade.

Det är inte bara kostymen eller klänningen som avgör hur fin klädseln är, utan smycken, accessoarer och skor är också viktiga. Klädkoder har funnits länge, men har under årens lopp förändrats i och med modet. Klädkoden säger ofta vad mannen bör bära, men glöm inte bort att det till varje nivå finns en kvinnlig motsvarighet.

KLÄDKOD: KAVAJ


Förr var benämningen kavaj detsamma som mörk kostym, men idag använder många det för att beskriva en mer avslappnad klädsel. Det ska ändå vara en hel kostym, men den kan vara i en lite ljusare nyans. Till det kan männen bära slips eller fluga, jeans är dock fortfarande inte okey.
Som kvinna kan du bära en klänning, kjol eller byxdress som är finare än en vanlig vardagsklädsel utan att vara lika tjusig som aftonklädsel. En hellång klänning är för uppklätt men du kan välja en modell som är vadlång eller knälång.

Klädkod kavaj

KLÄDKOD: MÖRK KOSTYM


Mörk kostym är en finklädd klädsel, men inte så avancerad som smoking eller frack. Som man kan det vara just en mörk kostym med slips eller fluga.
Kvinnor ska enligt den klassiska etiketten ha klänning eller kjol, men inte så lång som en långklänning och inte kortare än till knät, plagget ska även ha täckta axlar. Många anser att även kvinnor kan bära festbyxor med en fin överdel om de föredar det, här får man själv avgöra hur hård man vill vara på den traditionella klädkoden. Materialet i plaggen är viktigt och ska inte kännas vardagligt utan festfint.

Klädkod Mörk Kostym

KLÄDKOD: SMOKING


Står det smoking så är det vad som gäller för männen, inte frack och inte kostym. Smokingen kan vara svart, mörkt grå eller mörkblå med sidenslag och sidenrevärer på jacka och byxor. Skjortan är vit med en svart fluga.
Kvinnor kan ha hellång klänning, men inte lika tjusig som till frack. Föredrar man en knäkort klänning går det bra, men inte kortare än så. Till en smokingklänning bär kvinnor inte handskar.

Klädkod Smoking

KLÄDKOD: FRACK


Frack går ofta även under benämningen högtidsdräkt, och är den finaste klädkoden då männen har frack, vit väst och vit fluga. Som kvinna kan du ha en golvlång klänning eller en festkjol med överdel i ett vackert material.

Står det klädkod: högtidsdräkt i inbjudan kan du klä dig i folkdräkt både som man och kvinna. Som militär får du bära uniform och som präst får du bära ämbetsdräkt.

Klädkod: Akademisk högtidsdräkt betyder frack, traditionellt med svart väst. I många sammanhang kan man numera bära vit väst, men vill du vara säker så kolla med festens arrangör. För kvinnor innebär akademisk högtidsdräkt svart långklänning.

Klädkod Frack

Källa: http://damernasvarld.se/kladkod-vad-betyder-sommarfin-mork-kostym-och-smoking/

BRÖLLOP


På bröllopsinbjudan står det ofta en önskad klädkod, men förvirringen kan ändå vara stor bland gästerna, då det finns saker som absolut bör undvikas klädesväg. Man brukar säga att det är jätteviktigt att man denna dag låter bruden vara ensam om att ha vit klädsel, då det faktiskt är hennes dag och hon självklart skall få stå i centrum. Man bör även undvika så ljusa nyanser av kläder att de kan blandas ihop med vit. Så väljer du att bära något i rosa, beige eller champagne bör du välja en mörkare nyans av detta. Förr var rött tabu att ha på bröllop då detta symboliserade att du hade haft en relation med brudgummen, men så är det inte riktigt längre utan rött börjar bli mer och mer vanligt. Vill man vara säker så kan man alltid fråga brudparet. Svart är en färg som bör undvikas på bröllop då detta genom alla tider har symboliserat sorg.  Är man bjuden till ett kyrkligt bröllop är det viktigt att man som kvinna tänker på att täcka axlarna i kyrkan.

Bröllop Klädkoder

BEGRAVNING


På begravningar är det vanligt att det förekommer en klädkod, men står det ingenting så är det alltid mörk klädsel. Frack används inte som begravningsklädsel nu för tiden, utan det är en gammal tradition som man slutade med på 1950-talet. 

Klädkoder - Begravning

Senast visade