Meny

Skovård - Ta hand om dina skor

BRA SKOVÅRD - LÄDERSKOR

  • Använd dina nya skor varsamt i början. Gå med dem ett par timmar så de hinner forma sig efter dina fötter och låt dem sedan vila.
  • Undvik att bära dina skor två dagar i rad. En dag på -  två dagar av är en bra grundregel. Då en människa svettas flera centiliter per dag och fot behöver skorna tid på sig att torka ur ordentligt. Använd skoblock.
    Skoblocken hjälper till att hålla skons form och absorberar fukten. Helst ska de vara av cederträ. Undvik block i plast, då de istället stänger in fukten och gör mer skada än nytta.
  • Använd dig av ett skohorn när du tar på dig skon. Om du försöker trycka ner foten eller tar hjälp av fingrarna är det lätt hänt att skons bakkappa förstörs.
  • Se till att lossa skosnörena ordentligt när du tar av och på skon. På detta sätt minskar du slitaget på skorna och förlänger dess livslängd.
  • Om dina skor skulle råka bli riktigt blöta, undvik att torka dem i direkt värme då skinnet lätt kan spricka. Stoppa istället papper i dem för att suga ut den värsta fukten och låt dem torka i rumstemperatur. Viktigt är då även att använda skoblock så att de behåller sin form.
  • Var försiktig med att gå längre sträckor med en lädersulad sko på blött underlag. Lädret slits mycket snabbare i blött underlag jämfört med torrt. Vi rekomenderar att man sular om skorna om man ska använda dem utomhus.
  • Slutligen rengör, smörj in och impregnera dina skor regelbundet, så kommer de att hålla betydligt längre och få en vacker patina. Tänk på att ett par nya skor bara har en grundimpregnering och därför bör impregneras innan första användningen. Glöm inte bort att vårda din lädersula, om du har en sådan.

VÅRD AV LÄDER

Börja alltid innan du sätter igång med att putsa dina skor med att sätta i ett par skoblock och borsta bort gammal smuts. Därefter kan själva vården börja. Som en riktlinje behöver skorna putsas cirka var tionde användning för att hålla sig fräscha. Utöver det så kan det vara bra att rengöra lädret med en läderrengörare.

VÅRD AV MOCKA/NUBUCK

Det finns vissa som hävdar att mocka ska vara svårare att ta hand om än andra material, det är något som vi inte håller med om. Mocka liksom nubuck är i de flesta fallen tvärt om ett av de lättare materialen att ta hand om. Grovt generaliserat behöver de i stort sett enbart behandlas någon gång i månaden med en mockaspray. Vad man kan göra utöver en behandling med mockaspray är att ge skorna en djuprengöring någon gång om året eller ännu mer sällan, beroende på behov.

Innan du börjar behandla dina skor kan det vara bra att borsta av dem med en mockaborste, för att får bort gammal smuts som du inte vill stänga in under det nya lagret med impregnering. En sådan borste kan ha stålborst eller borst av rågummi, ibland har de båda. Bli inte orolig om det skulle uppstå färgskiftningar i skon när du borstar den, det är bara skinnets fibrer som lägger sig i olika riktningar. För att komma runt detta kan du testa dig fram till vilken riktning du vill att fibrerna ska ligga.

IMPREGNERING


Utrustning

-Mockaborste
-Impregneringsspray

När du spreyar med impregneringsspray tänk på att stå utomhus, då det ofta brukar lukta en del när du sprayar.

Börja med att borsta av skorna med en mockaborste för att få bort gammal smuts, därefter kan du spraya dem med en impregneringsspray. Använd gärna en pigmenterad impregneringsspray för att återställa skons färg, tänk bara på att hellre använda en lite för ljus nyans än en för mörk.

När du sprayar kan du lite försiktigt börja med att trycka ner knappen halvvägs och sedan pumpa för att få mindre doser med spray i taget. Låt skona därefter stå och torka en stund, innan du börjar använda dem.

VÅRD AV TEXTILSKOR

Skor i textil går att behandla på ett liknande sätt som ett par skor i mocka. Du kan rengöra dem med en och sedan impregnera dem med impregneringsspray neutral färg. För instruktioner kring hur du gör detta kan du gå till stycket om mocka och nubuck här i skovårdsguiden.

VÅRD AV LACKSKOR

En lacksko bör inte impregneras då lacken i sig redan är en färdigbehandling och en ytterligare impregnering bara skulle förstöra denna yta. Rengör istället skon med en trasa och ljummet vatten, putsa därefter den blank med en bomullstrasa.

Vid behov kan du även behandla sulkanten med en vaxkräm för att ge den lite extra glans.

VÅRD AV CORDOVAN

Cordovan behöver sällan behandlas över huvud taget. Skinnet är redan så mättat med fett från tillverkningen att det sällan behöver tillsättas något mer.

Om lädret skulle vara något matt så kan du gnugga det med ett hjortben för att få upp dess glans.

VÅRD AV SYNTETLÄDER

Då skor av syntet inte är gjorda av ett levande material, som läder, behöver de i regel inte fullt så mycket vård som andra skor och dem suger inte heller åt sig någon vanlig skokräm. Dock finns det några saker som du kan göra för att snygga till dem.

Börja med att borsta av intorkad smuts från skona, torka därefter av dem med en fuktad trasa. Sedan kan du antingen impregnera dem med en impregneringsspray (se skötsel av mocka) eller så kan du ge dem lite ny glans med en vaxkräm.

Ha också med dig att man ska vara försiktig med att behandla skor som är tillverkade av syntet då materialet ibland kan reagera på de kemikalier som finns i skovårdsprodukterna.

VÅRD AV SULA OCH KLACK

Vårda gärna din lädersula lite extra med en ofärgad skokräm. Detta ger den en extra impregnering, vilket den kan behöva då det är just slitsulan som ofta får stå ut med mest väta när du är ute och går.

Om dina sulor börjar bli slitna kan det vara bra att ta med skorna till din skomakare och få dem omsulade, samma sak gäller för klackarna. Detta göra att skorna kan leva vidare i många år till.

SALTFLÄCKAR

Saltfläckar är ett ständigt problem under vinterhalvåret. Det effektivaste sättet för att få bort dem är att vara proaktiv. När du vet med dig att du gått i saltblandat snöslask, som kan ge fläckar, försök att torka av skorna med en fuktig trasa så fort du kommer hem. Då får du bort det mesta av saltet som annars skulle gått in i lädret. En saltfläck som satt sig är tyvärr svår eller omöjlig att få bort då saltet sätter sig på djupet, så se till att få bort dem så fort som möjligt.

Om du vill försöka få bort befintliga saltfläckar kan du försöka att gnugga fläckarna med lite citronvatten och en scotch-brite svamp. Detta kan i många fall ge positivt resultat.

Vi önskar dig mycket nöje med dina nya skor!

/Vingåkers Factory Outlet AB

Senast visade